torstai 31. lokakuuta 2013

Mietteitä shoppailusta

Nyt ois tiedossa hieman mun mietteitä tähän blogiinkin läheisesti liittyvästä jutusta, shoppailusta, sekä tästä mun shoppailulakosta/tauosta, joka on nyt siis jatkunut jo 37 päivää! Yli kuukauteen en ole siis ostanut (cubuksen huivia lukuunottamatta) enkä tilannut yhtikäs mitään, enkä käynyt vaatekaupoissakaan kuin kaksi kertaa, silloin kun kävin hakemassa huivin, ja tänään kun kävin Seppälässä ostamassa yhden pienen jutun mun huomiseen Halloween-asuun. Vaikka kuukausi ei välttämättä kuulostakaan pitkältä ajalta olla ostamatta mitään, on se kuitenkin melko pitkä aika, ainakin mulle. Ostamattomuus ei ole todellakaan ollut mitenkään vaikeaa, johtuen tietenkin suurimmaksi osaksi siitä, että mulla on selvä päämäärä, mitä varten säästän. Jos pitäisin tälläisen shoppailulakon muuten vaan, voi olla että shoppailu houkuttaisi huomattavasti enemmän. Alunperin tämän shoppailutauon ideana ei ollut niinkään olla ostamatta yhtään mitään, vaan lähinnä se, että yritän olla hyvin säästäväinen reissun takia. Päätin kuitenkin, etten aio ostaa yhtään mitään, ja mielestäni se oli todella hyvä päätös! Ja tiedän kyllä, että ostin sen Cubuksen huivin, mutta jotenkin en vaan pysty laskemaan sitä tähän mukaan, sillä se ei ollut mikään yhtäkkinen heräteostos, vaan juttu jonka oon tiennyt hankkivani jo pitkään, mutten ole aiemmin voinut, sillä huivi oli pitkään loppuunmyyty. Tässä samalla oon nimittäin saanut ihan uutta näkökulmaa omiin kulutustottumuksiini ja rahankäyttööni.
Omasta mielestäni shoppailen normaalisti/hieman normaalia enemmän, jos vertaan itseäni muihin ikäisiini tyttöihin. Käyn yleensä shoppailemassa Lahdessa, tai tilaan netistä. Pahin rahareikäni on H&M, josta hankin suurimman osan vaatteistani, sekä satunnaiset kalliimmat hankinnat. Näitä satunnaisia kalliimpia juttuja lukuunottamatta mun vaatteet ovat siis hyvin edullisia ketjuliikkeiden perusvaatteita. Halvan hinnan takia niitä pystyy ostamaan useammin, jolloin tulee helposti vaikutelma, että shoppailen todella paljon, vaikkei näin olisikaan, ainakaan rahallisesti mitattuna. Oon saanut tänne blogiinkin pari kertaa närkästynyttä kommenttia, että ostelen vaan koko ajan kaikkea ja esittelen ostoksiani täällä. (Tähän väliin tahtoisin vielä muistuttaa, että kuten tuolla lukeekin, blogini aiheet liittyvät paljolti tyyliin ja pukeutumiseen, johon ostosten esittely ja shoppailujutut aika läheisesti kuuluvat!) Täytyy sanoa, että kyllä mäkin oon joskus ihmetellyt sitä, kun jotkut ostelevat koko ajan oikeasti kalliita merkkituotteita, jopa useita kuukaudessa. Mun mielestä on ihan normaalia ihmetellä, mistä tuollaiseen shoppailuun riittää raha, sillä monella meistä ei riitä. Ymmärrän kyllä hyvin myös sen, että koko asia on loppujen lopuksi vain priorisointikysymys. Jos ostat vaikka kalliin laukun, jotain muuta täytyy jättää hankkimatta, tai jostain muusta täytyy nipistää pois. Simple as that.  Tässä on tietenkin myös muita "vaihtoehtoja", kuten säästöt, tai yksinkertaisesti hyvä palkka. Oli keino mikä tahansa, hankintojen eteen täytyy kuitenkin aina tehdä töitä. En usko että sellaisia pappa betalar-tyyppejä oikeasti on loppujen lopuksi kovin paljoa.

Tuota priorisointiasiaa (panostetaan rahaa siihen mitä rakastaa, esim. nyt vaikka se laukku, ja pihistetään jostain muusta) voi olla tietenkin vaikeaa ymmärtää, jos ei itse niin välitä muodista eikä materiasta. Tottakai tuntuu kummalliselta, että joku käyttää laukkuun satoja euroja, jos ei ole itse lainkaan kiinnostunut muodista, ja käyttää rahansa ennemmin muuhun. Mä oon kuitenkin sitä mieltä, että ihmiset saavat käyttää omalla työllään ansaitsemiaan rahoja just niinkuin huvittaa, ja ostaa laukun, maton tai vaikka kamelin jos se nyt sattuu tekemään juuri hänet onnelliseksi.

 Eksyin taas yllättäen itse aiheesta, joka oli siis mun shoppailutottumukset, mutta jatketaan nyt siis siitä. :D Mun shoppailuun ei siis loppujenlopuksi mene niin kamalan paljon rahaa kuin miltä se saattaa vaikuttaa, juuri sen takia että mun vaatteet ja asusteet ovat edullisista perusliikkeistä. Ja ei, en todellakaan kuluta mun kaikkia rahoja shoppailuun. Mä käytän arjessa tosi vähän rahaa, eikä mulla oikeastaan ole kummoisempia menoja, lähinnä siksi, että asun kotona. Rahaa menee lähinnä ruokaan, juomaan ja shoppailuun. Ja koska en kuitenkaan loppujenlopuksi käy niin hirveästi ulkona syömässä, enkä ravaa joka viikonloppu baareissa, rahat kyllä riittävät :) Saan myös opintotukea, ja jo se kattaa suurimman osan mun kuukauden menoista, joskus kaikenkin.
Tulevaan Lontoon reissuun uppoaa kyllä rahaa, sillä siellä tulen varmasti shoppailemaan (kuka nyt lomalla haluaisi pihistellä?), eli varoituksen sananen jo nyt kaikille mun ostosjuttuja vihaaville ;) Itse ainakin tykkään todella paljon lukea ostospostauksia, erityisesti ulkomaanmatkojen ostoksista, joten sellaisen ajattelin ehdottomasti tehdä myös mun Lontoon-ostoksista!

Toivottavasti tää postaus sai edes jonkun teistä miettimään myös omia kulutustottumuksiaan, edes jollain tasolla :) Tämmöinen ostoslakko olisi mulla varmasti paikallaan myös ihan "normaaliolosuhteissa", eli ei tällä lailla ennen matkaa, vaan ihan muuten vaan.

6 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! :) ja tosi hyvä saavutus tuo 37 päivää! Mä oon kans pyrkinyt vähentää tuhlausta, vaatteet on aina ollut mun heikkous. Mä oon 30 ja vielä ne vaan vetää puoleensa ;)

  Ja ihan totta, että raha ei kasva puussa, ostosten eteen joutuu aina tehdä töitä. Jos tahtoo jotain, joutuu ehkä nipistään muusta. Ei oo naisena olo aina helppoa, liian usein törmää liian ihaniin juttuihin ;) mutta sehän tässä onkin tavallaan niin kivaa ;)

  Tsemppiä ostolakkoon, mä pistän harkintaan kans jos oisin tän kuun ostamatta mitään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti!! :) Joo, en kyllä usko että mullakaan tulee koskaan lopahtamaan kiinnostus ja intohimo vaatteita ja tyttöjuttuja kohtaan, mutta mun mielestä sellainen pieni turhamaisuus ja itsensä hemmottelu onkin täysin ok, kunhan vaan muuten pitää muuten jalat tiukasti maassa! Naisina meillä on ehdottomasti oikeus tälläiseen ;) Ja kiitos, enää 10 päivää vaan jäljellä, eiköhän nää mee ihan hujauksessa! Suosittelen kyllä testaamaan, vaikka edes sillälailla että rajottaa kuukauden ostosten määrän vaikka yhteen tai kahteen:)

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus, itselläni alkoi tänään kuukauden kestävä shoppailulakko joten tämä teksti rohkaisi kyllä pysymään suunnitelmissa :-) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa, täähän tuli sitte just sopivaan saumaan! :) Ja kyllä sä todellakin pystyt siihen, voit sitten sen lakon jälkeen tai vaikka jouluna palkita ittes jollain superkivalla jutulla jota oot pitkään halunnut. :) Ennemmin yks älyttömän ihana juttu kuin kymmenen ihan kivaa! Niin ja tsemppiä lakkoon! :)

   Poista
 3. Jos joka ikisen ostoksen aina kuvaa, niin sen kulutuksen määrän kyllä paremmin huomaa. Ei tuu ees ajateltuu aina kuinka paljon sitä tulee jatkuvasti osteltua, ennenkun näkee ne esim. paperilla, kuvissa tai katsoo tiliotetta :D

  Mut hei, millon oot lähössä sinne reissuun? Itellänikin reissu ens viikolla, ja en yhtään tiiä mitä pakkaisin, kun matkakohteessa on alkusyksy ja tavaraa pitäs ottaa mahd. vähän mukaan.. huh, en haluu ees ajatella koko asiaa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta, kun sen ostamiensa juttujen määrän ihan konkreettisesti näkee, niin sen ostosten määrän todella tajuaa ihan eri tavalla! Oon lähdössä Lontooseen viikon päästä, eli 11. päivä :) Kannattaa käydä vilkaisemassa tätä postausta: http://emmiswardrobe.blogspot.fi/2013/10/what-to-pack-for-london.html?m=1 , siinä ois semmosia perusjuttuja joista ajattelin joitan napata matkalaukkuun, ja noi on juuri syyspukeutumista ajatellen! Mä oon myös ottamassa mukaan ihan minimimäärän juttuja, ja voisin ehkä vielä tehdä postauksenkin noista mun matkan vaatevalinnoista vaikka ensi viikon alussa, joten kannattaa käydä täällä kurkkimassa :)

   Poista